085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Bij welke klachten / 

Maag- en darmklachten

Maag- en darmklachten

Klachten aan het spijsverteringskanaal kunnen van diverse aard zijn en kunnen het gevolg zijn van de aanwezigheid van poliepen, divertikels of zweren, lokale of uitgebreide ontstekingen of zelfs kanker.

O.a. brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en constipatie zijn klachten die bij uitstek geschikt zijn voor een osteopaat.

Het is bij pijn in de buik altijd belangrijk om te achterhalen wat de bron van de pijn is. Als er bloed of slijm in de stoelgang zit, is het belangrijk om eerst de huisarts te contacteren om een juiste diagnose te stellen. Is de diagnose één van bovenstaande, dan is het belangrijk dit door uw arts te laten behandelen.

Echter, veel frequenter zijn er bij klachten aan de buik geen 'structurele beschadigingen' aan het maag-darm kanaal te vinden. U heeft last van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid of krampen, en/of de stoelgang gaat moeilijk (constipatie) of juist te frequent (diarree of een vettige stoelgang). Een arts kan deze klachten categoriseren onder de noemer 'spastische darm', 'spastisch colon' of'prikkelbaar darmsyndroom'. Dit zijn klachten die bij uitstek geschikt zijn voor een osteopaat.

Als er sprake is van ‘structurele veranderingen’ aan het maag-darm kanaal is het belangrijk dat deze door uw arts behandeld worden. Bij alle maag-darmklachten kan een aanvullend consult bij een osteopaat echter nuttig zijn. Aan de hand van een uitgebreid lichamelijk onderzoek kunnen we vaststellen of er beperkingen in het lichaam aanwezig zijn die het herstelproces belemmeren, of misschien zelfs oorzaak zijn van de klachten.

Wat doen wij als osteopaat?

Uw lichaam werkt als eenheid: verteert bijvoorbeeld de dunne darm niet goed, dan krijgt de dikke darm problemen. Daarom onderzoeken we het hele lichaam; de beweeglijkheid van het spijsverteringsstelsel, maar ook van het middenrif, de borstkas en wervelkolom incl. de hals, nek en schedelbasis. Een goed functionerend spijsverteringssysteem is afhankelijk van een goede beweeglijkheid van maag en darmen, een goede doorbloeding, een goed functionerend zenuwstelsel en de juiste voeding.

Osteopaat onderzoekt de organen in de buik

Door te bewegen wordt de spijsvertering gestimuleerd. Soms echter kan een bepaald deel van de darm niet goed bewegen door de aanwezigheid van verklevingen (na operaties of ontstekingen bijvoorbeeld) of adhesies (minder ernstige beperkingen). 

Hierdoor raakt de doorbloeding verstoord en wordt de functie belemmerd. Als osteopaat zijn we uniek in het opsporen en behandelen van bewegingsbeperkingen van organen. Door bewegingen van het middenrif worden onze organen in beweging gebracht, waarbij ze subtiel langs elkaar moeten kunnen glijden. 

Met onze handen gaan we in de buik op zoek naar beperkingen, en herstellen de glijvlakken tussen de organen daar waar deze beperkt is. Glijdt de slokdarm niet goed door het middenrif, dan kan dit leiden tot reflux (zure oprispingen), is de 12-vingerige darm verkrampt, dan kan er onvoldoende gal en alvleeskliersap bij het voedsel komen om te verteren. Staat er te veel spanning op de bocht tussen de dikke darm en endeldarm, dan kan de stoelgang niet goed passeren wat leidt tot obstipatie, om maar enkele voorbeelden te noemen!

Beperkingen aan het bewegingsapparaat kunnen ook tot maag-darmklachten leiden. Bij kinderen wordt dit wel eens het KISS syndroom genoemd, waarbij een baby darmkrampjes krijgt t.g.v. bewegingsbeperkingen in de nek. Dit probleem komt echter ook onder volwassenen voor. 

De zenuwen (N.Vagus) die het maag-darmstelsel besturen komen vanuit de schedelbasis en hoge nek, lopen door de hals, om vervolgens via de borstkas door het middenrif te prikken en bij de organen terecht te komen. Deze zenuwen reguleren de productie van allerlei maag- en darmsappen en –hormonen. Bewegingsbeperkingen in het verloop van deze zenuwen kunnen leiden tot overprikkeling of belemmering van de aansturing van maag of darmen. 

Als osteopaat controleren we aldus de beweeglijkheid van de schedelbasis, de nek en hals, de borstkas met het middenrif, maar ook de lage rug en het heiligbeen, die op een eigen manier weer een verstandhouding hebben met de organen. Daar waar beperkingen worden gevonden wordt behandeld.

Osteopaat onderzoekt de buik

Voeding en stress bij maag- en darmklachten

Prikkelbare darmen, brandend maagzuur en constipatie kunnen ook verband houden met stress en voedingsfactoren. Ons autonoom zenuwstelsel is van groot belang voor de werking van de ingewanden. Het parasympatisch zenuwstelsel stimuleert de afgifte van enzymen, de reparatie van het slijmvlies en de peristaltiek en doorbloeding van de darmen. Indien er sprake is van stress kan dit leiden tot een afname van de darmfunctie. Uit studies blijkt dat zelfs de bacteriële populaties in de darm onderhevig zijn aan ongunstige veranderingen door stress. Ook voeding speelt een grote rol. Er kan sprake zijn van intolerantie of allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Sommige suikers en vezels (FODMAP’s) kunnen leiden tot overgroei van micro-organismen. Het immuunsysteem in de darm kan reageren op bepaalde eiwitten in het voedsel. Uit nieuwe studies blijkt dat meer vezels eten vaak niet de oplossing is, maar juist kan leiden tot irritatie en ontsteking wanneer bacteriële populaties ‘uit evenwicht’ zijn. Een holistische visie is vaak nodig om zorg op maat te kunnen leveren.

Gezonde darmen zijn van groot belang voor ons hele lichaam: onze hersenen, ons hart, ons hormonaal stelsel en onze gewrichten. Onze osteopaten werken samen met therapeuten opgeleid volgens de kPNI: klinische psycho-neuro-immunologie. Een wetenschap die zich bezighoudt met het verbinden van specialismen. Anne-Ruurd volgde opleidingen in de orthomoleculaire geneeskunde en kPNI. Hij richtte met zijn broer Sietse Het CVL (Centrum voor Leefstijlgeneeskunde) op om mensen met complexe problematiek te kunnen helpen met behulp van leefstijlgeneeskunde. Dit als aanvulling op de osteopathische behandeling.