085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Bij welke klachten / 

Knie

Klachten aan de knie

Pijn aan één of beide knieën komt voor bij jong en oud. Soms is de pijn gerelateerd aan een trauma of verzwikking, aan een snelle groei van het skelet of juist door slijtage ervan, door overbelasting en soms komt de pijn ook spontaan optreden.

Enkele klachten aan de knie die veel voorkomen en vaak goed te behandelen zijn met osteopathie:

  • Pijn rondom de knie of aan de onderzijde van de knieschijf (jumper's knee).
  • Pijn in de binnen of buitenzijde van de knie bij traplopen of hurken.
  • Herhaaldelijke klachten aan de hamstrings of quadriceps.

Vaak bezoekt men een fysiotherapeut of arts. De osteopaat kijkt verder.

Vaak bezoekt men een fysiotherapeut of arts. De arts kan met beeldvormende technieken bepalen of er sprake is van letsel in de knie: een gescheurde kruisband, een kapotte meniscus of versleten kraakbeen. De fysiotherapeut heeft als doel de functie van de knie te verbeteren met spierversterkende of stabiliserende oefeningen.

Osteopathie bij pijn aan de knie

Soms is dit niet voldoende om van de klachten af te komen: de knie is sterker geworden, maar het probleem is nog niet verholpen. De osteopaat kijkt verder.

Pijn ontstaat vaak als de structuren van de knie niet harmonisch bewegen: tijdens het buigen en strekken zijn diverse spieren actief. De banden in en om de knie sturen en begeleiden de bewegingen van de knieschijf, de meniscus en het scheenbeen ten opzichte van het bovenbeen. 

Het kraakbeen en de menisci vangen de drukveranderingen op tijdens het lopen en springen. Een goede afstemming van al deze structuren op elkaar is essentieel voor een optimale functie van de knie. Staat er te veel spanning op één van de banden of spieren, dan kan dit op termijn klachten geven.

Daarom onderzoekt de osteopaat of de bewegingen van de knie harmonieus verlopen. Nadat vastgesteld is welke structuur verantwoordelijk is voor de pijn,  gaat hij de bewegingen onderzoeken van de knieschijf, het scheenbeen, het bovenbeen, het kuitbeen en de beide menisci. Hij tast diverse spieren en banden (de ‘ligamenten’) af die rondom de knie liggen, om te kijken of ze een gelijkmatige spanning rondom het kniegewricht geven.

Maar een osteopaat zou geen osteopaat zijn als hij niet verder zou kijken. De knie ligt tussen de voet enerzijds, en de heup en het bekken anderzijds. Een asymmetrische belasting op de knie is veelal het gevolg van wat in de osteopathie ‘stijgende of dalende oorzaak-gevolg ketens’ wordt genoemd. 

Een verstuiking van de enkel, of blokkering van één van de voetbeentjes kan leiden tot compensatiegedrag in de knie: de harmonische belasting verdwijnt, waardoor bepaalde delen van de knie onder druk of rek komen te staan.

Loop je lang met een probleem, dan wordt de kans alsmaar groter dat er letsel ontstaat in de knie.

Osteopathie bij pijn aan de knieEen dalende oorzaak-gevolg keten komt juist van bovenaf: een probleem vanuit de wervelkolom, de heup of het bekken zorgt voor een veranderde belasting op de knie. De spieren of de banden rondom de knie kunnen pijn gaan doen, maar ook de meniscus moet deze andere druk opvangen. 

Loop je lang met een dergelijk probleem, dan wordt de kans alsmaar groter dat er letsel ontstaat in de knie. Even gehurkt in de tuin werken, of een potje voetbal kan dan plotseling een traumatische gebeurtenis worden.

Daarom is het ook na een traumatisch letsel van de knie, of bij sporters die veel van hun knieën vragen, belangrijk om een osteopaat te raadplegen. Een osteopaat controleert of alle weefsels die belangrijk zijn voor de knie goed functioneren. Zo kan het herstel sneller plaatsvinden, en kunnen in de toekomst problemen voorkomen worden!

Lees verder over achterliggende oorzaken van bot- en peesproblemen