085 130 25 80 (Centraal nr.)

U bent nu hier: 

Tips & Advies / 

Pijn onder je voet: hoe krijg je het weer goed?

Pijn onder je voet: hoe krijg je het weer goed?

Pijn in je voetzool of onder je hiel: het zijn vaak nare, hardnekkige klachten. Vaak wordt de oorzaak aangewezen als overbelasting of overgewicht. Shockwave behandeling of podologische zooltjes kunnen soms uitkomst bieden. Maar niet altijd; en dan?

Bewegingsbeperkingen of standsveranderingen in de knie, heup, het bekken of de lage rug kunnen voor compensatie pijn in de voet zorgen.

Uiteraard hebben standsveranderingen of bewegingsbeperkingen in de voet tot gevolg dat de krachtsverdeling op de peesplaat onder de voet kan veranderen. Dit kan leiden tot irritatie van de aanhechting: 'fascitis plantaris' wordt dit genoemd. Soms ontstaat er wat botwoekering op de hak: een hielspoor. Er is een correlatie met overgewicht. Ook bewegingsbeperkingen of standsveranderingen in de knie, heup, het bekken of de lage rug kunnen voor compensatie pijn in de voet zorgen. Een osteopaat controleert deze mechanische verbanden.

Een wetenswaardigheid is dat er een neurologische relatie bestaat tussen de voetzool en de organen die in het bekken gelegen zijn: de blaas, de baarmoeder met de eierstokken, de prostaat en de endeldarm. Deze organen hebben een overeenkomstige bezenuwing met de voetzool; namelijk de zenuwen die vanuit het sacrale deel ('het heiligbeen') van het ruggemerg komen. Interessant is daarom, dat veel klachten onder de voetzool gelijktijdig optreden met hormonale schommelingen (zoals bij menstruatie klachten of de overgang naar de menopauze). Er is frequent wat 'zwelling' te constateren ter hoogte van het heiligbeen. Vrouwen kunnen ook last hebben van gezwollen enkels, doordat ze meer vocht vasthouden.

Wat hebben voetklachten en de overgang dan met elkaar overeen?

Bij therapie-resistente voetklachten speelt er vaak meer dan enkele blokkades. De correlatie tussen overgang en voetklachten kan te maken hebben met oestrogenen, vocht vasthouden en de calcium huishouding. Er is vaak sprake van een 'oestrogeen-dominantie'. Hoewel de absolute hoeveelheid oestrogenen na de overgang daalt, daalt ook het progesteron. De verhouding tussen oestrogeen- en progesteronspiegels bepaalt of er sprake is van een 'dominantie' van oestrogenen, ten opzichte van progesteron.

Een dominantie van oestrogenen zorgt voor het vasthouden van vocht. Dit is te zien als zwelling rond het heiligbeen en/of vocht rondom de enkels, vaak bij vrouwen met menstruatieklachten en rugpijn. Het vocht rond de enkels kan druk geven op een zenuw die langs de binnenenkel naar de voetzool gaat: de nervus tibialis posterior. Compressie op deze zenuw kan pijn in de voetzool geven: het zgn.  'tarsaal tunnel syndroom'.

Tarsel Tunnel SyndromeTrasaal Tunnel Syndroom

De absolute daling van vrouwelijke hormonen na de overgang zorgt voor een compensatie van ons botweefsel. Volgens evolutionaire verklaringsmodellen is het ontstaan van de botten een noodzaak geweest om geslachtelijk te kunnen voortplanten, en om het embryo bescherming te bieden ín het lichaam van een partner (i.p.v. buiten het lichaam in de vorm van eitjes, zoals bij vissen het geval is).

De botten blijken nog steeds een nut te hebben in de voortplanting en het handhaven van onze vruchtbaarheid. Het stofje ‘osteocalcine’ dat door de botten wordt aangemaakt stimuleert de productie van hormonen die zorgen voor een eisprong (LH, ‘Luteïniserend Hormoon’). Na de overgang proberen de botten nog steeds een eisprong te realiseren, door meer osteocalcine aan te maken, helaas ten koste van zichzelf. Het bot breekt zich daarmee af.

Recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zien dat 40 procent van de Nederlanders een tekort heeft aan vitamine K2.

Het dalen van oestrogeenspiegels wordt daarom ook gecorreleerd aan osteoporose; er wordt calcium aan de botten onttrokken. De afbraak van bot door vrij-osteocalcine gebeurt overdag. ’s Nachts wordt onder invloed van vitamine K het osteocalcine weer gebonden, en wordt het bot weer opgebouwd. Echter, dit gebeurt alleen onder de voorwaarde dat er voldoende vitamine K2 circuleert. Recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat echter zien dat 40 procent van de Nederlanders een tekort heeft aan deze vitamine.

Doordat de botten verzwakken kunnen ze de krachten die pezen erop uitoefenen niet goed meer opvangen. Daardoor kan ontsteking op de aanhechting ontstaan en op termijn zelfs een hielspoor. Overactiviteit in het neurologische segment van de baarmoeder met de eierstokken zorgt voor meer spierspanning op de voetzool en een grotere trekbelasting van het hielbeen. Overgewicht, standsverandering of blokkades, tekorten aan calcium, magnesium, Vit D3 en K2 zijn extra risicofactoren. Het gaat altijd om het totaalplaatje.

Dus wat te doen?

Het is eerst belangrijk om een goede diagnose te krijgen. Vervolgens moet de oorzaak opgespoord worden door middel van een uitgebreide anamnese en een lichamelijk onderzoek die niet alleen gericht is op de klachten. Klachten in de voetzool zijn vaak hardnekkig omdat onderliggende stoornissen in de fysiologie niet hersteld worden.

Stoornissen in de hormonale huishouding zijn vaak gerelateerd aan  verstoringen in de bloedsuikerspiegel en laaggradige ontstekingen.

Wat doet de osteopaat?

De osteopaat verhelpt mobiliteitsverliezen in de bewegingsketen van de voet naar de rug, onderzoekt de mobiliteit van de bekkenorganen, het heiligbeen en de zenuwen naar de voet en probeert met de behandeling en adviezen om de hormonale- en calciumhuishouding te verbeteren.

Links:
http://www.mumc.nl/actueel/nieuws/vitamine-k2-hers...
http://skinenzo.nl/wp/voeding-2/wetenschappelijk-o...

Lees meer over osteopathie

Lees meer tips en adviezen op ons blog, we schrijven over uiteenlopende onderwerpen rondom gezondheid en vitaliteit.

Vergeet niet deze pagina te delen of er tweet over te schrijven! Wellicht vinden uw volgers het ook interessant!

Een gespannen twaalfvingerige darm bemoeilijkt de galafgifte en dus de vetvertering.